ALLMÄNT OM HUNDAR

Det är viktigt att komma ihåg att en hund är en hund. De fungerar och tänker inte på samma sätt som oss människor. Genom att förstå det kan du undvika de vanligaste missförstånden i din hunduppfostran.

 
 

INGEN MBL FÖRHANDLING

En av de vanligaste missuppfattningarna är att hunden mår bra av medbestämmanderätt och behöver få utlopp för sin egen vilja. Hur krasst det än kan låta mår faktiskt en hund allra bäst när den känner att den kan lita på dig som hundägare och slipper fatta egna beslut. Som husse eller matte är det rent av ditt ansvar att förse hunden med ett strukturerat, tryggt liv med klara riktlinjer.

SÖKA STÖD HOS DIG

Om hunden någon gång är osäker på hur den ska agera bör dess spontana reaktion vara att söka stöd hos dig. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på hundens signaler och hjälper den när så behövs. Om du är tydlig och konsekvent med din hund undviker ni många konfliktsituationer.

KOMMA UNDAN MED NÄSTAN

Det kan låta enkelt att ta befäl över situationen och att leda hunden genom livet. Men under tiden som din hund blir äldre och modigare kommer den ibland låtsas att den inte hör och försöka lösa olika situationer efter eget huvud.

TA DE BÄSTA BESLUTEN

Som hundägare kan det vara lätt att tolka det som om hunden inte förstod vad du menade. Men då gäller det att utveckla ett knivskarpt sinne för när hunden inte förstår vad du menar och när den väljer att inte lyssna. Ge inte hunden friheten att själv avgöra hur olika situationer ska hanteras. Går det inte att lita på hunden får den till exempel inte springa lös innan den saken åtgärdats.

TA ANSVAR

En hund kan omöjligt klara av att fatta de klokaste besluten om vad som är bäst för den på egen hand. Därför du ska visa den att du tar ansvaret i alla lägen. En bra matte eller husse är tydlig och får hunden att känna sig säker på sin uppgift. Han eller hon står fast vid sitt ord och ändrar inte uppfattning titt som tätt. En stark hundägare törs dessutom ta konsekvenserna av sina beslut.

Lycka till med din hunduppfostran!

 


 
 
 
Copyright © Kennel Vilda Västern 2009 l Håltavägen 9c 423 38 TORSLANDA l Tel 031-920780 l info@vildavastern.com